فعال شدن دیپلماسی اقتصادی و سیاست خارجی

دریافت خبرنامه

ایمیل خود را وارد نمائید.

    قاره آفریقا در حالی  که به مدت بیست سال تحت استعمار مستقیم بود، ولی به نظر خیلی از کارشناسان این قاره ( آفریقا ) از نظر اقتصادی در قرن 21 به یکی از برترین قطب های اقتصادی در دنیا تبدیل می‌شود.

    دیپلماسی اقتصادی به مفهوم اولویت یافتن موضوعات اقتصادی در سیاست خارجی، یکی از ابزارهای مهم در پیش‌برد اهداف بلندمدت رشد و توسعه اقتصادی کشورها به حساب می‌آید که در این باره شناخت

    ظرفیت‌های اقتصادی قاره‌های مختلف جهان برای فعال شدن دیپلماسی اقتصادی کشور از اهمیت زیادی برخوردار است.

    یکی از قاره‌های مهم از نظر داشتن ظرفیت‌های اقتصادی فراوان، قاره آفریقا(دومین قاره پهناور جهان) است که برای مثال بیش از ۸۰ درصد ازالماس جهان و ۶۰ درصد از معادن طلای دنیا در خاک این قاره قرار

    گرفته است و با توجه به جمعیت این قاره، کشورهای مستقر در آن از نظر استراتژیک و اقتصادی فرصتی ویژه برای جمهوری اسلامی ایران به شمار می‌روند.

    دیپلماسی، هدایت روابط بین الملل بین افراد، گروهها و ملتها در عرصه سیاسی است که در مناسبات بین المللی مورد استفاده قرار می گیرد. روزانه ارتباطات زیادی بین سیاستمداران و سران کشورهای دنیا برقرار می شود. در کنار این روابط، ابزار گسترده ای برای قدرتمند شدن در کنش‌های فضای بین المللی وجود دارد.

    سیاستمداران سعی می کنند موقعیت های مطلوب در عرصه های مختلف جهانی برای کشور خود ایجاد کنند. در گذشته دیپلماسی بین کشورها بیشتر به موضوعاتی همچون روابط شخصی و خانوادگی پادشاهان دو کشور با یکدیگر یا مسئله جنگ و صلح مربوط می شد، اما در شرایط کنونی جهان علاوه بر آنها موضوعاتی همچون روابط تجاری، مناسبات فرهنگی و علمی نیز در محور مباحثات دیپلماتیک بین کشورهای مختلف با یکدیگر و بین آنها با سازمانهای بین المللی قرار گرفته است.

    توسعه کسب و کار داخلی

    اجرای دیپلماسی بر عهده گروهی که «هیاتهای دیپلماتیک» نامیده می شود، قرار دارد. این گروه نماینده رسمی کشور فرستنده آنها نزد کشور پذیرنده و میزبان تلقی می شوند. وظیفه هیئت دیپلماتیک حفظ منافع دولت و شهروندان کشور فرستنده نزد دولت پذیرنده است. هیئت دیپلماتیک یک کشور نزد کشور دیگر تمامی فعالیت های خود را که برای تقویت روابط دوستانه بین دو کشور و نیز توسعه مناسبات سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و علمی بین آنها انجام می دهد به دولت متبوع خود گزارش می کند. ریاست هیئت دیپلماتیک یک کشور در کشور دیگر نیز بر عهده سفیر یا کنسول است.

    یک نمونه از این دیپلماسی ها، دیپلماسی اقتصادی است که با دسترسی به بازارهای خارجی، باعث افزایش تولید داخلی می شود. امروزه دیپلماسی اقتصادی از اصلی ترین مؤلفه های دولت ها در تعيين کارآمدی است. از این جهت لازم است که دولت ها برای کسب این موقعیت در جهان، سلسله ای از هنجارهای جدی برای نهادها و سازمان های درحال انجام این امر را در نظر بگیرند و تلاش کنند در حیطه سیاست گذاری خارجی با تبیین و اجرای دیپلماسی اقتصادی محقق شود. اعضای هیئت دیپلماسی کشور یا به نوعی همان وزارت امور خارجه فقط وظیفه اجرای مسائل مربوط ارتباط سیاسی بین کشورهای دیگر را ندارد؛ این وزارتخانه باید با همکاری دیگر وزار تخانه ها یک ارتباط جامع در ابعاد اقتصادی، فرهنگی و حقوقی با کشورهای جهان برقرار کند.